parallax background

Az Aerial Yoga

A mozgásprogramot Christopher Harrison manhattani légakrobatikai koreográfus dolgozta ki, nyolc évet szánt a fejlesztésére, mielőtt a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tette. Így született meg 2007-re az a technika, aminek az Antigravitációs Jóga elnevezést adta.

A fitness, a jóga ászanák, a légtornászat és az akrobatika ötvözeteként kialakult irányzata. Előnye a többi jógairányzattal szemben, hogy hammock segítségével az élettanilag nagyon kedvező fordított testhelyzeteket gerinckímélő módon végzi (hisz normális esetben egy fejenállásnál nagy súly nehezedik a nyaki csigolyákra), így a kötött izomzatú, nem hajlékony embereken kívül azoknak is elérhetővé válnak ezek, akik egészen egyszerűen nem tudnak fejen állni, de legalábbis nem percekig. Kényelmesen “ellógva” sokáig kitarthatók az ászanák, és azok a nyújtások is kivitelezhetőekké válnak, amiket eddig csak a haladók tudtak szabályosan kivitelezni.
Antigravitációs jóga: egy olyan egészségvédő és közérzetjavító mozgásprogram, ami egyesíti a jógát a légtornász gyakorlatokkal, de táncos elemek is fel-feltűnhetnek benne. Mivel szinte minden gyakorlat a levegőben történik, így a mozdulatok nemcsak, hogy sokkal izgalmasabbak, de kevésbé is terhelik az izmokat, ízületeket, így könnyebben kitarthatóak és jelentősen javítják az egyensúlyérzéket. Olyan területeket tudnak hatékonyan megmozgatni, amelyeket másfajta mozgással nem igazán lehet.

Megismerkedés a Hammockkal - akár egy jógaszőnyeg

Amikor belépsz az AIR stúdióban , a mennyezetről lógó függő selyemhinták úgynevezett hammockok látványa fog eléd tárulni.

A hammock egy speciális anyag, amelynek a teherbírása 300 kg, a mennyezeten két ponton van felrögzítve 50 cm távolságban, ezek a felfüggesztések pontonkénti teherbírása 500 kg. Szeretnélek most megnyugtatni, hogy a ha nem vagy 300 kilónál több a hinta nem fog elszakadni, és ha nem vagy 1000 kilónál sem több akkor a hinta nem fog leszakadni alattad, teljes biztonságban vagy a gyakorlatok végzése alatt .
A hammock egyrészről támasztékként szolgál, más részről pedig a hajlékonyságot segít fokozni. Növeli a hatékonyságot mind az erőnlét, mind a hajlékonyság fejlesztésben. Amikor a tradícionális jógát végzed, a jógaszőnyeg válik a világoddá, együtt élsz és lélegzel vele, úgy tekints a hammockra, mint a jóga szőnyegedre, mert innentől az válik a részeddé, amikor elhagyod a talajt és a magasba emelkedsz.

"Ha felfüggeszted a hitetlenségedet, akkor garantálom Neked, hogy egészségesebbé, boldogabbá és magasabbá tudlak tenni már egy alkalom után."  

Christopher Harrison 

parallax background

A mozgásforma fontos élettani hatásai

A hammocknak, vagyis a testfelfüggesztésnek köszönhetően csökken a vázizomzatra, csontokra, ízületekre ható terhelés. Terhelés mentesen végezhetünk izommunkát egy-egy testrész esetében, különösképpen fontos, hogy gerincproblémával rendelkező vendégek is kipróbálhatják, mivel a tehermentesítés és a felfüggesztés nyújtotta biztonság megfelelő stabilitást ad. Nagy mértékben szerepet kapnak az úgynevezett fordított pózok, ászanák, mely más jóga típusok esetében csak haladó szinten lévők tudják végrehajtani.

Valamennyi inverz helyzetre igaz, hogy gyakorlásukkor megváltozik az egész test vérellátása, módosul a keringés. Főként e tényezőnek tulajdonítják vitalizáló hatásukat. A megfordítás tehermentesíti a szívet is, valamint a fejbe áramló vér is jótékony hatást kelt. Használjuk ki a gravitációt, amely így több oxigént és vért juttat a fejbe, és javítja az agyfunkciót, koncentrációt, memóriát és a feldolgozóképességet.
Erősíti az immunrendszert és megelőzi a betegségeket: Az egészség megőrzésében kulcsszerepe van a nyirokrendszernek. Amint a nyirok végigáramlik a testünkben, összeszedi a méreganyagokat és a baktériumokat, amelyek a nyirokcsomókban semmisítődnek meg. Mivel a nyirok az izomfeszítésnek és a gravitációnak köszönhetően mozog, a fordított pózok megkönnyítik a nyirok áramlását a légzőrendszer felé, melyen keresztül sok kórokozó hatol be a testünkbe. Szó szerint új nézőpontot ad: Amint megszokjuk, hogy kiszámítható módon reagálunk a világunkra, az inverziók metaforikusan arra tanítanak, hogy mindig meg lehet közelíteni más szemszögből is egy helyzetet, személyt vagy problémát.
Az inverzió szórakoztat: A fordított pózok kapcsolatba hoznak a belső gyermekünkkel és emlékeztetnek arra, hogy bár a jóga sok szempontból kontemplatív erőfeszítést igényel, az ászana-gyakorlás a szórakozás és játszás ideje is egyben!

Aerial yoga kisbabás anyukáknak

Kisbabátokkal együtt tapasztalhatjátok meg a súlytalanság játékos örömét. Amíg Te jógázol, kisbabád is fejlesztheti az Adamo hintában képességeit észrevétlenül.

Hiszen a hintázás nélkülözhetetlen szerepet tölt be az egyensúlyérzék, a térérzékelés, a ritmusérzék, a mozgáskoordináció és a finommotorikus mozgások kialakulásában. A hintázás közben minden érzékszerv egyszerre dolgozik, ezáltal erősödnek a jobb és bal agyfélteke közti kapcsolatok, azaz a gyermek nemcsak kreatívabb lesz, hanem könnyebben tanul meg írni és olvasni is. A hintázás nyújtotta vesztibuláris ingerek hatására beindul az idegrendszer fejlődése, befolyással van a beszédfejlődésre, megkésett mozgásfejlődés beindul, a hyperaktivitás csökken.
Add meg gyermekednek is a fejlődés lehetőségét, miközben Te is megadod mindazt a testednek és szellemednek az aerial jógázás közben!